Karuscha 29/6

Kom och njut av svängig musik! Kl 19 kommer Hälsinglands eget klezmerband till DELSBOHUS för en konsert. Septetten utgår från Hudiksvall med omnejd. För att vara säker på att få tag i biljetten, 100 kr, mejla info@delsbohus.se. Om fullt på parkeringen, välj lugna Svarstubacken intill. Välkomna!

Ni vet väl vad karuscha betyder!?
Jo, resårband eller kanske snarare själva elasticiteten i resårbandet.
Karuscha töjer på bandet, spelar en del klezmermusik, men också mycket mer. Karuscha ger energi, sprider glädje och lockar till dans. Karuscha har därför även betydelsen ”ett jädrans drag”.

Bandet Karuscha

Karuscha har spelat i drygt tre år, först som trio under namnet Hudik Klezmer Band. Efterhand har vi utökat till sju medlemmar och även breddat repertoaren till mer än klezmer. Vi trivs bäst i mindre sammanhang som bygdegårdar och fiskredskapsfabriker där vi kan nå en närkontakt med publiken. För oss fångar klezmer både vemod och humor. Moll i upptempo, precis som livet. Vårt bästa arr har vi snott av Norrlåtar. Övriga arr gör vi ständigt om i stundens ingivelse, ibland som en överraskning för oss själva.

Karuschas rika instrumentbukett består av fiol (Lena Matsson), flöjt (Marika Andersson), dragspel (Charliene Kiffer Goude), klarinett (Danne Bertils), bas (Inge Sylvén), slagverk (Gunnar Persson) och diverse stränginstrument (Lars Berglund). Klezmermusik speglar den  folkliga och kulturella musiktraditionen i Centraleuropa. Termen klezmer är jiddisch och betecknar både en musikstil och musikern. I bland annat länder som Ukraina, Rumänien, Ryssland och Polen spelade judiska och romska musiker ofta tillsammans och påverkade varandras stilar.

Mer medlemsinfo

Medlemmarna i Karuscha kommer från olika musiktraditioner och just i mötet mellan olika genrer uppstår nya spännande tongångar.
Charliene Kiffer Goude, uppvuxen i Långviken, Iggesund, är den enda av oss som kan spela klezmer i alla taktarter. Hon spelar även gärna folkmusik. Skicklig på dragspel och sång. Charliene har återvänt till Hudiksvall efter ett antal år i Göteborg.
Marika Andersson, från Vattlång, numera bosatt i Hudiksvall, har sina musikaliska rötter i norrhälsingsk mylla och har samma spelstil på blockflöjt som hon tidigare hade på fiol, men nu utan stråke.
Lena Mattsson, nyinflyttad till Hudiksvall efter ett tidigare liv i Gävle, är en basist som vi har lånat in från powercountrybandet Dharmstadt A-Go-Go. I Karuscha spelar hon fiol, gitarr och kazoo.
Danne Bertils, bosatt i Hög, Hudiksvall, är en körsångare som transformerar alla förtecken till passande klanger för klarinett och saxofon i flygande fläng. När han är klar har kapellmästaren bestämt tonartsbyte. Tidigare medlem i LyxOrkestern tillsammans med Gunnar och Lars.
Gunnar Persson, Hudiksvall, är Karuschas slagverkare. Han har även verkat som trummis i bla Jättendals bluesband Krankmans under tidigt 70-tal. Numera trummis och sångare i countrykvartetten Ömsom.
Lars Berglund var sologitarrist i kultbandet Domses II Syster under 70-talet och senare medlem i Hudiksvalls balalaikor. Han spelar på allt som har strängar och sjunger ibland. Med rötter i Gnarp men numera hudiksvallsbo.
Inge Sylvén är en erfaren basist som under decennier provat på det mesta i musikväg. Med hjälp av sitt utvecklade gehör tolkar han det mesta på sitt eget genuina sätt. En Nianforsbo i själ och hjärta.